We zijn in Europa niet gewend om ons haar te doneren, maar jouw haardonatie kunnen we heel goed gebruiken! In andere werelddelen is het al de gewoonste zaak van de wereld.

Wij maken niet alleen pruiken voor entertainment doeleinden maar ook voor mensen met korte en langdurige ziektebeelden. Het betreft hier kinderen en volwassenen met een haarprobleem. Alle staarten van Europees haar verwerken wij in een haarwerk zodat wij het natuurhaar dat deze mensen hebben of hadden zo goed mogelijk kunnen benaderen. De donatie van jouw haar aan ons kan daar enorm in helpen. Een foto sturen van jouw haarbos of staart heeft niet zoveel zin, wij zetten er pas een (kleine) vergoeding tegenover wanneer deze bij onze locaties binnenkomt. We stellen het zeer op prijs wanneer deze staarten geschonken worden.

Wil je jouw haar doneren?

"Ben je toe aan een kort kapsel? Laat je lange lokken dan niet in de vuilnisbak verdwijnen, maar help anderen met jouw haar! Wij zijn altijd op zoek naar mooi, goed onderhouden, Europees haar dat we kunnen gebruiken voor het maken van een haarwerk."

Wat we vooral zoeken

De lengte na het knippen gerekend van kop tot punt moet minimaal 35 cm zijn, maar liever nog langer.

Je moet er rekening mee houden dat we van beide kanten een klein stukje afknippen, waardoor de staart dus iets korter wordt.

De staart of staarten mogen gevlochten of netjes en strak vastgebonden met een elastiekje afgeknipt aangeboden worden. We hebben helaas niets aan het bosje als het haar los in een zakje zit. Het haar ligt dan namelijk niet meer gesorteerd van kop tot staart en zal in de knoop schieten. Besteed daarom zorg aan de verpakking zodat elke staart gebruikt kan worden.

We zoeken veel natuurtinten haar en dan bij voorkeur de pure originele kleur van het haar, zonder verving of bleking, maar we nemen zeker ook mooi en goed onderhouden geverfd of ontkleurd haar aan (geen vlekken in het haar of ernstig kapot gebleekt haar!).

We zoeken alle soorten structuren, dus stijl haar, haar met een naturelle slag of sterke natuurlijke krul.

Alle kleuren en kleurtinten zijn welkom, zeker ook grijs en extreme kleuren. Ook zorgvuldig gekleurd haar kan gedoneerd worden, mits goed onderhouden.

Het heeft geen zin korte bosjes (korter dan 35 cm) aan ons op te sturen. Aangezien we hiervan al veel hebben mogen ontvangen de afgelopen jaren is onze voorraad goed gevuld. De vraag van onze klanten is veelal ook de vraag naar lang haar en daar houden we ons dan ook momenteel mee bezig.

Hoe kan ik doneren?

Wanneer je denkt dat het haar dat je wil doneren langer dan 35 cm is (maar het liefste veel meer), ga dan naar je kapper om je haar te laten opmeten. Als de kapper nagemeten heeft dat jouw haar geschikt is voor donatie, kan hij of zij de staart afknippen. Let er wel op dat de staart door de kapper goed wordt afgebonden.

Waar kan ik het naar toe sturen?

Het adres is: Natuurlijke Haarwerken door Melchior, Manitobadreef 7c, 3565 CH Utrecht. Je kan je staart met de gewone post versturen. Wel graag netjes in een plastic zakje dichtgeplakt in de envelop. Zorg dat het haar droog, schoon en geborsteld in de envelop gaat.

Hoe verder?

Nadat wij het pakketje hebben ontvangen krijg je meteen bericht van ontvangst. Hiervoor hebben wij wel je adresgegevens, mobiele nummer en email adres nodig. Je staart wordt door een stalen hekel gehaald waarmee we het te korte haar scheiden van het bruikbare, lange haar. Daarna wegen we de staart, meten we de lengte(s) en beoordelen we de kwaliteit en de kleur. Op basis van deze beoordeling bieden wij je een bedrag ter vergoeding aan inclusief verzendkosten.

Wat krijg ik voor mijn staart?

Voor de duidelijkheid: wij kopen geen haar aan, wij geven enkel een vergoeding. Zoals vermeld wordt het bedrag bepaald naar gelang de kwaliteit, lengte, kleur en het gewicht van de staart. Doorgaans bieden wij voor een nette gezonde staart van 35 cm of langer tussen de 15 tot 50 euro. Daarmee vergoeden wij ook de verzendkosten.

Hoe wordt de staart betaald?

Voeg bij je pakketje een briefje toe met je naam, adres, mobiele nummer, e-mail en niet te vergeten je IBAN gegevens. Na akkoord op ons bod maken wij het bedrag over via bankoverschrijving.

Hartelijk dank alvast!

Veelgestelde vragen

Wordt het donatiehaar ook gebruikt voor bijvoorbeeld een film of televisiepruik?

Het Nederlandse donatiehaar wordt gescheiden gehouden en alleen gebruikt voor haarwerken bedoeld voor de particuliere sector (kinderen en volwassenen met een haarprobleem). Voor entertainment pruiken gebruiken we chemisch bewerkt haar uit het buitenland of synthetische varianten haar.

Kan ik van mijn eigen staart een hele pruik maken?

Helaas hebben we aan 1 staart niet genoeg om een pruik te maken. We hebben dus gemiddeld 5 bossen haar nodig om een pruik te maken. Voor mensen in chemo traject kan het zijn dat het haar al vol zit met chemicaliën door medicatie, ook dan is het eigen haar vrijwel niet bruikbaar want door de chemicaliën verzwakt het haar en breekt het sneller af. Dit kunnen we dus niet knopen.

Moet je je haar scheren om een pruik te dragen?

Nee we scheren nooit haar af om een pruik aan te meten. We zetten net zoveel mensen een haarwerk op met het eigen haar nog intact als mensen met een haarprobleem.

Wat betekent de lockdown voor de haarwerkwereld?

We hebben een structureel tekort aan mooi, lang Europees haar. Nu de kappers noodgedwongen gesloten zijn en er geen haar geknipt kan worden, is het nog moeilijker om aan deze staarten te komen. Er is haar beschikbaar uit het buitenland, wat we (vaak tegen woekerprijzen) kunnen aankopen, echter deze bossen lijken weinig op ons eigen fijne, Nederlandse bosje en veel van dit haar kan dus niet gebruikt worden voor onze haarwerken. We kunnen daarom niet wachten tot de kappers weer open kunnen, maar dan moeten we wel bewuster met de lange "coronakapsels" om gaan, om ze niet zomaar in de vuilnisbak te laten eindigen. Vrijwel elke bos van meer dan 35 cm - en liefst langer - is bruikbaar.

Waarom knippen we nog een klein stukje van het haar af nadat we de staart hebben binnen gekregen?

Omdat we het haar zo secuur mogelijk in het netje (montuur) van een haarwerk willen knopen is het handig dat alle haren aan de 'kopkant' gelijk zijn afgeknipt. We zorgen er zo voor dat we elke haar goed kunnen pakken en er geen of nauwelijks haarverlies is. De 'punt' van het haar verliest wat lengte doordat we een kapsel knippen in het haar na het knopen. De allerdunste en gespleten punten onderaan breken snel af dus deze worden ook na het knopen verwijderd.

Wat doen we met je haardonatie wanneer het bij ons binnen komt?


In de media

In het nieuws bij RTLnieuws

Doneer jouw #Lockdownlokken

In het nieuws bij Omroep Brabant / NOS



Roparun-actie

Een mooie persoonlijke actie van teamlid Susanne Peeters. Lees haar verhaal hieronder met betrekking tot haar haardonatie. En zoals ze zelf zegt elke euro telt! 🥰

Geplaatst door Team SV Sprundel - Roparun op Maandag 21 december 2020