Achtergronden

Een andere kijk op haarwerken en pruikenmaken


Sylvie Takke - pruikenmaker

Al meer dan 25 jaar houd ik me bezig met haar- en make-up styling in de breedste zin van het woord en ik weet als geen ander wat beide factoren met een mens kunnen doen, of het nou een acteur of actrice is of gewoon een willekeurige man of vrouw.

Ik ben begonnen in de entertainment industrie. Als jonge afgestudeerde kapper-grimeur kwam ik met veel geluk terecht in het circuit van pruiken en stage-make-up. Wat een feest was dat en wat leerde ik snel hoe ik iemand binnen enkele minuten kon ombouwen tot een ander persoon en zag ik de transformaties letterlijk gebeuren in de make-up stoel.

Als voorbeeld zou ik willen aanhalen, hèt voorbeeld wat wellicht het meest tot de verbeelding spreekt, de transformatie van acteur naar ‘Phantom of the Opera’.

6 dagen per week zat ik ruim 1,5 uur met de acteur in een aparte ruimte om hem eerst geheel kaal te plakken, dan een uit schuimlatex gemaakte verminking te geven (een half gezicht en lip) en daarna kreeg hij als finishing touch een mini toupet met een aantal haren op zijn hoofd met eroverheen nog een pruik met achterover gekamd haar. Met het bijgaande masker was er van dit personage één kant relatief normaal, waarbij de andere ‘gruwelijke’ kant werd bedekt onder het befaamde masker.

Vanaf het moment dat het haar van de acteur werd weggeplakt onder een vinyl ‘kaalkop’ begon de acteur in alle stilte in de huid te kruipen van dit andere personage. Per vervolgstap werd de blik van de acteur harder en werd er minder en minder gepraat. De stevige man in mijn stoel maakte plaats voor een in het nauw gedreven hond die elk moment kon uitvallen uit angst. Zelfs de bewegingen van de man waren niet meer natuurlijk, totdat 5 minuten voor het einde van de make-up de naturelle pruik weer werd opgezet (een maatwerkpruik welke de kaalheid en het plukje haar deed verbergen) en de verminking werd afgedekt met het masker. Dan zag je weer het stukje mens verschijnen in The Phantom.

Naast deze transformatie heb ik nog veel vrouwen en mannen mogen voorzien van een ander uiterlijk. Een recente versie is het alter ego van Alberto Stegeman, Frans de Jonge, waarmee Alberto in zijn programma ‘Undercover in NL’ volledig onherkenbaar het criminele circuit in gaat. Hiervoor hebben we een onzichtbaar maatwerk haarwerk gemaakt om te matchen bij zijn volledig nieuwe siliconen gezicht. Alberto Stegeman vertelde onlangs in een interview bij Carlo en Irene dat hij het in eerste instantie heel eng vond om als een ander persoon aan de slag te gaan, maar toen hij begreep dat niemand hem opmerkte en hij volledig als ‘normaal’ maar ouder, onherkenbaar persoon werd benaderd, kreeg hij de zelfverzekerheid die hij nodig had om zijn programmareeks tot een succes te maken. Make-up en haar zijn overduidelijk onmisbare factoren als het gaat om transformaties, niet alleen visueel, maar ook psychisch.

Nu vraagt u zich natuurlijk af wat dit heeft te maken met uw kaalheidproblematiek?

Nou eigenlijk alles! Met haarwerk en eventuele make-up(tips) kunnen wij u helpen uw eigenwaarde terug te vinden. Beide disciplines hebben een enorme impact als het gaat om het functioneren als ‘normaal mens’. Wij als geen ander weten hoe je een uiterlijk kunt sturen door te werken met kleur, vorm, lengte, dik en dun haar, etc. Binnen ons atelier kunnen wij u nog een diversiteit aan extra mogelijkheden bieden, namelijk een totaalpakket in haarwerk, haaraanpassingen, haaraanvullingen èn make-up.

Bij mannelijke kaalheid is de acceptatie inmiddels gegroeid, maar dit geldt zeker niet voor de man zelf. Het is een proces waarin elke man een eigen weg gaat en steeds vaker krijgen wij hulpvragen van zeer jonge mannen die niet ‘kaal’ door het leven willen. Het betekent dat deze mannen gaan zoeken naar een oplossing. Gelukkig biedt het internet tegenwoordig een uitweg in het vinden van hulp, maar ook de kapsalonmanager of -medewerker speelt hierin een rol. Het signaleren en bespreekbaar maken is een start.

Vrouwen hebben weinig keus. Vaak blijft na een traject bij de huisarts of dermatoloog een haarwerk kliniek of salon als enige keus nog over. Maar al te vaak is dit een traject van jaren en veel vrouwen voelen zich dan ook hopeloos verloren. Vrouwelijke kaalheid valt veel meer op en is helaas veel minder geaccepteerd. Het feit dat er dan uiteindelijk naar een haaraanvulling of erger nog PRUIK gekeken moet gaan worden in een haarwerk KLINIEK of HAARPROTHESE salon maakt het er niet makkelijker op. Niemand wil zomaar een PRUIK of een PROTHESE! En een bezoek aan een KLINIEK maakt dat zelfs als je niet ziek bent, je je toch ziek en anders voelt.

Vrouwen (en mannen) die een haarwerk nodig hebben moeten snel en goed geholpen kunnen worden.

Vanuit onze bijzondere oorsprong benaderen wij het aanmeten van haarwerk zeker niet als klinisch. Een haarwerk moet functioneel zijn voor de desbetreffende persoon in de desbetreffende setting, al is het film, tv, theater, fotowerk of dagelijks dragen. Binnen een ontspannen en gezellige ateliersfeer waarin professionals aan het werk zijn die niets anders doen dan werken met haar en haarwerken in de breedste zin van het woord, wordt iedereen door ons voorzien van passend haarwerk en een bijbehorende make-up binnen een passend budget.

Het concept kaal zijn is in ons atelier de normaalste zaak van de wereld. Wij maken mensen speciaal kaal voor film, tv, theater etc. Daarnaast maken we groot haarwerk, klein haarwerk, dragqueen and -king haarwerk, haarwerk voor transgenders, tijdbeeld haarwerk, museum haarwerk, fantasie haarwerk en zijn we specialisten in onzichtbaar naturel haarwerk.

Kortom: WIJ MAKEN HAAR (COMPLEET)!!!

Wat doen wij concreet?

De meesten mannen en vrouwen willen een haarwerk dat zoveel mogelijk hun eigen haarkleur en snit benadert. Zo valt het voor de omgeving minder op dat ze een haarwerk dragen. Wij raden daarom altijd aan een afspraak te maken nog voor men haar begint te verliezen, voor zover dit mogelijk is natuurlijk. Zo kunnen we de originele haarkleur en haarstijl bekijken en wellicht zelfs het eigen haar mee mengen in het haar wat we gebruiken voor fabricage van het haarwerk.

In alle andere gevallen werken we met foto’s van hoe het haar gedragen werd.

Het maken van een haarwerk duurt ca 8-12 weken, maar veel haarwerken kunnen snel , zelfs binnen enkele dagen, geleverd worden uit eigen voorraad of voorraden van andere makers/leveranciers.

Op het gebied van make-up is het een enorme aanvulling wanneer u weet hoe de mooie vormen van het gezicht het beste te benadrukken of te camoufleren (zwelling door medicijnen) als dit nodig mocht zijn. Het missen van wenkbrauwen kan opgevangen worden door middel van make-up maar dit kan bijvoorbeeld ook door replica wenkbrauwen op tule aan te brengen. Diverse vormen van wenkbrauwen kunnen op maat gemaakt en aangepast worden. Elke vorm met een eigen uitstraling. Pigmentvlekken kunnen gecamoufleerd worden. Vlekken en oneffenheden door medicatie kunnen we opvangen door middel van make-up en we kunnen u leren hoe u het beste dagelijks uw make-up kan aan brengen en/of een mooie avond make-up passend bij het haarwerk.

Het haarwerk zal volledig in balans moeten zijn met de gedragen make-up en daarvoor bent u bij ons in goede handen.

Voor een vrijblijvend informatief gesprek kunt u telefonisch of per mail een afspraak maken (dit is GRATIS) en wij ontvangen u dan binnen onze open ateliersfeer voor een kennismaking en een tour door onze mogelijkheden.

Over ons atelier

Binnen ons atelier in Rijsbergen werken we met een gepassioneerd team dagelijks aan haar en haarwerken. Al meer dan 25 jaar maken, repareren, onderhouden, ontwerpen en stylen we haarwerken en klein haarwerk. Dus naast de particuliere haarvragen hebben wij veel klanten uit de entertainmentbranche. Zo zijn onze haarwerken te vinden in diverse theaterproducties, filmproducties en tv-programma’s.

Mocht u vragen hebben, schroom niet ons te bellen of mailen. Wij beantwoorden graag al uw vragen en maken graag een afspraak met u. Discretie gegarandeerd!

Tot ziens in ons atelier.

Sylvie Takke