Achtergronden

Geschiedenis van het pruiken dragen


Blog Single

WAAROM DRAGEN MENSEN PRUIKEN?

Aan het einde van de 17de eeuw droeg de Franse koning Lodewijk XIV (1638-1715) lange pruiken met weelderige krullen. Dus schoor iedere modegevoelige man in Europa het haar kort en spoedde zich naar de pruikenmaker voor zo’n zelfde 'allongepruik'.

Zo begon de pruikentijd die tot in de 19de eeuw zou duren. Welgestelde heren kochten een pruik van vrouwenhaar (arme vrouwen verdienden zo een centje bij). Mannen met een plattere beurs namen genoegen met een exemplaar van paardenhaar.

In de 18de eeuw volgden allerlei soorten pruiken elkaar in snel tempo op, soms gecombineerd met het eigen haar. Ook werd het mode de pruik met een soort zalf te pommaderen en vervolgens te poederen. Op herenportretten uit de 18de eeuw is daarom op de schouders vaak wat wit rijstpoeder te zien.

Het groepsportret op het schilderij toont de regenten van het Utrechtse Stadsambachtskinderhuis in 1731. De heren zijn geportretteerd door J.M. Quinckhard en dragen een bescheiden allongepruik. Ook vrouwen droegen pruiken.

Deze koets, op een spotprent uit de 18de eeuw, is opengeklapt omdat de dames anders hun hoofdtooi niet kwijt konden.

Tegenwoordig zijn er zoveel redenen om een pruik te dragen. Er zijn mensen met haar-en huidproblemen, kaalheid door ziekte, kaalheid door medicijngebruik of chemo, hormonale kaalheid, verandering van sexe, drag queens, showpruiken voor theater, film, televisie en entertainment/evenementen, pruiken om een tijdsbeeld neer te zetten, design- en catwalk pruiken, pruiken om iemand tijdelijk te transformeren en pruiken om mensen mee te animeren.

Pruiken zijn voor sommige mensen een noodzaak en voor velen een fantastische aanvulling. Wij maken het allemaal voor u.